Wespen & bijen

wespAlgemeen

Bestrijding van wespen en hommels met een bestrijdingsmiddel is alleen op zijn plaats als er in en rond huis sprake is van een ware plaag. Deze bestrijding gebeurt door wespenpoeder in de vliegopening van het wespen- of hommelnest te spuiten.
In veel gevallen kan dit het beste worden overgelaten aan een professionele bestrijder.
Een enkele hinderlijke wesp of hommel kan op een afstand worden gehouden met lokaas. Met een wespenval worden wespen zonder gif gedood.

Wespenoverlast milieuvriendelijk voorkomen

Je kan wespen uit de buurt houden door op een plek waar je er geen last van hebt, een jampot met limonadesiroop neer te zetten.
Ook kan je vallen plaatsen om de wespen te vangen. Er zijn kant-en-klare vallen te koop waarin siroop moet worden gedaan. De wesp kruipt erin, kan er niet meer uit en zal verdrinken. Deze vallen zijn ook zelf te maken door een (papieren) trechter in een jampot te hangen, net boven de siroop.
Een enkele wesp die binnenshuis komt, kan je vangen met een doek, waarin ze met hun hakerige poten blijven hangen. Ook kan een glas of jampot over de wesp heen worden gezet, waarna met een kartonnetje de opening wordt afgesloten en de wesp buiten vrij wordt gelaten. Een klap met een vliegenmepper slaat ze meestal alleen maar buiten westen. Wespen kunnen agressief reageren!

wespennestEen wespen- of hommelnest verwijderen: zelf doen of laten doen?

Als wespen of hommels te veel overlast geven zal het nest verwijderd moeten worden. Zolang het nest aanwezig is, zullen er steeds nieuwe wespen komen.
Als het nest nog klein is en op een gemakkelijk bereikbare plaats zit, kan je zelf wat wespenpoeder in de vliegopening spuiten. Doe dit in de late avond of de vroege morgen. Alle wespen zitten dan in het nest, en omdat het dan kouder is zijn de wespen traag.
Als het nest op een moeilijk bereikbare plaats zit of heel groot is, kan je het beste de hulp van een professionele bestrijder inroepen. Professionele bestrijders dragen handschoenen, een masker met een beschermingsfilter en een overall om zowel contact met het bestrijdingsmiddel als wespensteken te voorkomen.

Contacteer de brandweer voor wespenverdeling via het e-loket op www.hvznl.be. Mocht het e-formulier niet werken, dan kan je telefoneren naar 011 54 29 00
De kosten: bedragen € 30,25 op weekdagen en € 60,50 in het weekend (vrijdagavond tot maandagmorgen - bedragen exclusief BTW)

bijBijen

Bijenzwermen nestelen graag in holtes en krappe ruimtes en houden van een beschutte plek . In de vrije natuur zijn er zeer veel planten waar bijen en hommels op af komen. 

Bijen zijn beschermd en je mag ze zeker niet doden. 
Bij overlast neem je best contact om met een imker, deze komt de zwerm graag voor je scheppen en neemt hem ook mee. 

Meer info: Imkersbond Bocholt | Leo Boonen 
Tel. 089 46 35 59 of leoboonen@telenet.be